svens-coffee-corner

Brazilië als koffieproducent

Brazilië is goed voor 50% van alle koffie die geproduceerd wordt. Om wat voor soorten koffie Brazilië bekend staat lees je in dit artikel.
Brazilië als koffieproducent

Delen

Koffieproducent Brazilië

Brazilië, het grootste land in Zuid Amerika. Bekend om het carnaval, de Amazone en uiteraard, om de koffie. Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld, het is goed voor ongeveer 50% van alle koffie. Het is daarom geen wonder dat de kwaliteit zo enorm divers is. In Brazilië wordt allerlei koffie geproduceerd, van Robusta tot instantkoffie. Pas recentelijk zijn producenten zich gaan richten tot speciality koffies. Hier voegen ze nieuwe smaaktonen aan het kwaliteitsspectrum toe zoals: milde, zoete of bloemige smaak tonen. Niet alleen in koffieproductie is Brazilië de grootste, ze drinken het zelf ook nog eens verschrikkelijk veel. Alleen de VS heeft een hogere koffieconsumptie dan de Brazilianen.

Massa is kassa

Grotendeels bestaat de koffieproductie in Brazilië nog uit Arabica of Robusta en is de standaard nog een lagere kwaliteit koffie. Ze produceren dus zeker nog geen speciality koffies. Massa is kassa, dat is hoe de producenten het zien. Koffie is dan ook zeer belangrijk in de economie van Brazilië. De meeste plantages zijn enorm groot in oppervlakte en opgezet voor mechanische oogst en maximale oplevering. Een mechanische oogst wil zeggen dat alle bessen worden geoogst, rijp, onrijp en overrijp. De koffie wordt na oogst veelal in grote hopen gedroogd waardoor er een groot risico ontstaat op ongelijke droging en dus instabiele koffies.

De toekomst van koffie uit Brazilië

Gelukkig zijn niet alle koffieproducenten slecht. Er zijn gelukkig ook Braziliaanse koffieproducenten die de meest heerlijke koffies produceren. Je moet alleen weten welke dit zijn. Het aantal plantages dat voor kwaliteit gaat is groeiende. De komende jaren komen er meer speciality koffies op de markt. De focus wordt meer gericht op de groei, oogst en verwerking van de koffie. Brazilië is ongelukkig met de groeiomstandigheden voor koffie vanwege het gebrek aan hoogte en vulkanische grond. Dit draagt echter wel bij aan het heerlijke smaakprofiel: mild, zoet, chocolade en nootachtig. Dankzij het Cooperative Régional de Cafeicultores Vale do Rio Verde, ofwel Cocarive. Is het voor ons mogelijk de Direct Trade Espresso Boa Altura via de branderij aan ons assortiment toe te voegen. 

Lees meer over koffie