svens-coffee-corner

Dag van de herfst

Vandaag is het de dag van de herfst. De zomer is helaas tot zijn einde gekomen en gaat het weer frisser worden. Wat zijn nou eigenlijk de kenmerken van de herfst en hoe kom je het beste door de herfst? Dat lees je in dit artikel.
de kleuren van de dag van de herfst

Delen

Dag van de herfst?

Op de dag van de herfst is de dag dat de herfst begint in Nederland. Ditmaal vindt dit plaats op 23 september 2022. Op basis van een afspraak is deze datum bepaald, het zou immers ook op 22 september kunnen zijn. Deze afspraak houdt in dat de dag en de nacht even lang moeten zijn om van de dag van de herfst te spreken. De herfst is ten einde met de winterzonnewende, deze vindt meestal plaats op 21 december.

De kenmerken van de herfst 

Uiteraard is het grootste kenmerk van de herfst dat de bomen en planten zich opmaken voor de winter. Hierdoor laten zij prachtige herfstkleuren zien. Deze herfstkleuren ontstaan doordat planten en bomen energie gaan besparen en minder water kunnen opzuigen door de kou. De boom gaat hierdoor het bladgroen en andere bruikbare stoffen halen uit bladeren. Als dit gebeurt zijn alleen nog de gele en rode kleurstoffen zichtbaar in de bladeren. De bladeren zullen uiteindelijk op de grond vallen.

Andere kenmerken van de herfst zijn:

  • Het wordt steeds vroeger donker
  • De wintertijd gaat in
  • Dieren maken zich op voor hun winterslaap
  • Trekvogels (zoals ganzen) trekken naar warmere gebieden om de winter door te komen
  • Het wordt kouder omdat de zon lager gaat staan

Hoe kom je het beste de herfst door?

In de herfst wordt het dus sneller donker en kouder. Hoe kom je het beste door deze tijd? Wij hebben tips voor je!

Maak elke dag een ommetje

Door iedere dag naar buiten te gaan maakt je lichaam vitamine D aan, dit kan ervoor zorgen dat je minder snel last hebt van een herfstdip.

Blijf in beweging 

Los van het dagelijkse ommetje is het ook goed om extra in beweging te zijn. Bewegen is immers altijd goed voor je, ook in de herfst! Door te bewegen komen er endorfines vrij die goed zijn voor je lichaam maar ook je geest.

Houd regelmaat

Ook dit is een tip die eigenlijk voor het hele jaar geldt. Je lichaam heeft het meeste baat bij regelmaat. Regelmatig eten, regelmatig slapen etc. Wanneer je dit niet doet heeft dat negatieve invloed op je stofwisseling maar ook zeker op je energieniveau.

Voor de koffieliefhebbers

Na het maken van jouw ommetje in het gure herfstweer hebben koffieliefhebbers wat om naar uit te kijken. Dit is het moment van een heerlijke kop koffie. Je mag er namelijk in de herfst nog meer van genieten!

Deel je tips om de herfst door te komen!

Heb je zelf tips om de herfst door te komen? Deel ze met ons op sociale media! 

Lees meer over koffie