svens-coffee-corner

Het gebruik van koffie in de tuin

Na het zetten van een heerlijke kop verse koffie kan je de koffiedik nog goed gebruiken.

Delen

Na het zetten van een heerlijke kop verse koffie kan je de koffiedik nog goed gebruiken. Zo is het goed om slakken of katten tegen te gaan maar bevat het ook waardevolle voedingsstoffen voor planten. In deze blogpost lees je mijn bevindingen bij het gebruik van koffiedik in de tuin.

Let op, zorg ervoor dat je de koffiedik vrijwel direct gebruikt en niet langer dan een paar dagen bewaard. Het kan dan gaan schimmelen.

Koffie gebruiken bij planten in de tuin

Koffiedik is een wondermiddel voor de planten in je tuin die van een wat zuurdere bodemgrond houden. Het bevat namelijk voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, magnesium en kalium. Een aantal van deze planten zijn hortensia’s, heideplantjes en rododendrons. Planten in de moestuin zoals aardbeien, tomaten, worteltjes en pompoenen houden er ook van. De koffiedik zorgt ervoor dat de zuurgraad van de bodemgrond perfect is voor deze planten. Let wel op dat je het in de moestuin strooit en niet teveel gebruikt. Wanneer je dat wel doet overleven de planten het helaas niet.

Slakken tegengaan met koffie

Slakken hebben een hekel aan cafeïne, laat dat nou volop aanwezig zijn in koffie. De koffiedik die je overhoudt na het zetten van een kop koffie bevat helaas wat minder cafeïne. Komen de slakken nou alsnog bij je planten kan je het koffiedik versterken met restjes bij het malen van de verse koffiebonen.

Katten weghouden met koffie

Niet alleen tegen slakken is koffie een wondermiddel. Ook als je last van katten in je tuin hebt kan koffie het verschil maken. Zo hebben de katten ten eerste een hekel aan koffie tussen hun pootjes en walgen ze van de geur. Wanneer je op de plek waar de katten hun behoeften achterlaten regelmatig koffiedik strooit gaan ze opzoek naar een andere tuin om voortaan hun behoefte te doen.

Mierenplaag oplossen met koffie

Heb je last van mieren in huis of bij je voordeur? Ook hier kan koffiedik tegen helpen! Mieren volgen het spoor (geur) van elkaar. Daarom zie je mieren altijd achter elkaar aanlopen. Als ze de weg naar jouw voorraadkast hebben gevonden komen ze dus niet alleen. Door koffiedik neer te leggen op hun looproute raken ze gedesoriënteerd. Dit komt omdat de koffiedik een sterkere geur heeft dan die zij zelf achterlaten. Je kan dus de mieren ervan weerhouden bij jou naar binnen te kruipen door het simpelweg neerleggen van wat koffiedik. 

De koffiedik uit jouw vers gebrande koffiebonen is dus een uitstekend middel om planten op te laten groeien en om ongedierte tegen te gaan! Wist je dat je ook met koffie wespen kan verjagen?

Lees meer over koffie