svens-coffee-corner

Internationale dag van de koffie

De dag van de koffie, 1 oktober is het zover. Op de dag van de koffie staat de koffieboer centraal. Ieder jaar wordt deze internationale dag op 1 oktober gevierd. Sta deze dag een moment stil bij de koffie die je drinkt.
Internationale dag van de koffie

Delen

Waarom internationale dag van de koffie?

De internationale dag van de koffie ofwel International Coffee Day is in het leven geroepen om het drankje koffie te promoten. Deze dag heeft op 1 oktober 2015 voor het eerst plaatsgenomen, dit is bevestigd door de International Coffee Organisation.  Niet alleen verschillende recepten met koffie maar ook om aandacht te vragen voor de koffieboeren. We willen allemaal goede koffie drinken, dit doen we helaas vaak zonder na te denken over de herkomst van de boon en de omstandigheden waarin koffieboeren deze koffiebonen telen. Direct of Fair trade koffie wordt dan ook zeker gepromoot om op deze manier de koffieboeren te steunen en de traditionele schakels te omzeilen. De meeste koffieboeren verdienen namelijk ver onder het gemiddelde. Ieder jaar vindt een andere campagne plaats tijdens de Internationale dag van de koffie. 

De campagne 2022

Dit jaar wordt er gekeken naar de impact van koffie op milieu en klimaatveranderingen. Dit heeft de International Coffee Organisation besloten met haar partners. Alle schakels van koffieboeren, koffiebranderijen, barista’s en nog vele anderen komen op deze dag samen met als hoofddoel de sector van lineaire naar circulaire economie te veranderen. We vieren op deze dag de samenwerking van alle schakels bij het maken van drie biljoen dagelijkse kopjes koffie.

Wat is een circulaire economie?

“Een circulaire economie is een industrieel systeem dat herstellend of regeneratief is, gebaseerd rond principes of afval en vervuiling te voorkomen en producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden.”

International Coffee Organisation

Een voorbeeld hiervan is om afval van koffieboeren te veranderen in nieuwe producten en energie. Dit zal nieuwe banen creëren en dus nieuw inkomen voor de inwoners van de regio.

De circulaire oplossingen binnen de koffiesector:

  1. Van koffiekersenpulp kunnen we organische mest, energiedrankjes en consumeerbare zoete siroop maken. 
  2. Van koffieschillen kunnen we biobrandstof produceren dat gebruikt kan worden voor de machines die werken op vervuilende fossiele brandstoffen.
  3. Door logistiek en transport van koffiebonen efficiënter te maken verlagen we de kosten en koffie voetafdruk.
  4. Met het verbeteren van energie-efficiëntie en afvalbeheer in de detailhandel kunnen we de koffiesector duurzamer maken en kosten verminderen.
  5. Koffiedik wordt gebruikt om paddenstoelen op te kweken, energie op te wekken en te integreren in stoffen en textiel. Deze stoffen kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld schoenen, kleding en meubels. 

Wat doet Svens Coffee Corner op de internationale dag van de koffie?

Vandaag 1 oktober 2022 hebben wij ons assortiment uitgebreid met onze eerste Direct Trade Koffie. De koffie is afkomstig uit Brazilië en van de plantage van Rafael Araújo. Dit is onze eerste stap naar betere omstandigheden voor de koffieboeren, milieu en klimaatverandering. Wij kijken uit naar toekomstige samenwerkingen en projecten met andere koffieboeren om samen tot een betere wereld te komen. Sta stil bij de omstandigheden van de koffieboer. Hier komt jouw koffie immers vandaan. 

Lees meer over koffie