svens-coffee-corner

Waarom smaakt mijn koffie minder lekker?

Een factor die grote impact heeft op de smaak van een kopje koffie is de versheid van de koffiebonen.
Verse koffiebonen

Delen

Een factor die grote impact heeft op de smaak van een kopje koffie is de versheid van de koffiebonen. Wanneer je een zak vers gebrande koffiebonen van goede kwaliteit enkele weken blootstelt aan zuurstof (open verpakking) zullen de meeste smaaktonen al verloren zijn en de koffie een muffe smaak geven.

Een aanrader voor iedere koffieliefhebber is om de koffiebonen ongemalen en dus als hele boon te bewaren. Op deze manier ontsnappen de minste smaaktonen aroma’s. Wanneer je de bonen ook nog eens maalt vlak voor het zetten van jouw verse kop koffie geniet je van de optimale smaakbeleving.

Wat zijn de factoren waarmee koffie zijn smaak verliest?

Zoals eerder aangegeven is de blootstelling aan zuurstof een factor. Verder spelen warmte en vocht ook mee in het smaakverlies van de verse koffiebonen. De koffie kan beïnvloed worden in verschillende stadia, hoe snel dit gebeurt hangt af van de manier van bewaren en diverse omgevingsfactoren. Samengevat zijn dit de belangrijkste factoren waardoor koffie zijn smaak verliest:

 • Hoe vochtig de plek is waar de koffie wordt bewaard
 • Hoeveel contact de koffiebonen hebben met direct licht
 • De temperatuur van de plek waar de koffie wordt bewaard
 • Hoeveelheid zuurstof waaraan de koffiebonen worden blootgesteld

Kan de koffie tijdens het bewaren ook smaakverlies hebben?

Het antwoord op deze vraag is ja. Gedurende het bewaren geven de koffiebonen smaken af aan de lucht. Doordat de Co2 uit de boon ontsnapt ontstaat er blootstelling aan zuurstof. Hierdoor gaan de smaken van de koffie achteruit. Koffie neemt ook aroma’s op uit de omgeving waarin het wordt bewaard. Waar de Co2 de boon verlaat ontstaat plek waar deze nieuwe aroma’s terechtkomen. Zo ontstaat er tijdens het bewaren smaakverlies.

Wanneer komt de Co2 vrij uit de koffieboon?

Gedurende het branden van de koffiebonen komt kooldioxide (Co2) vrij dit komt omdat de suikers aanwezig in de koffiebonen reageren op de hitte van het branden. Zou je dus deze koffiebonen direct vacuüm verpakken kan de Co2 geen kant op. Wij hebben gekozen voor verpakkingen met een één-weg-ventiel. Op deze manier heeft de verpakking geen overdruk en komt er geen nieuwe zuurstof in de verpakking. Deze manier biedt volgens ons de meest verse optie. 

Hoe vermijd je het smaakverlies van vers gebrande koffiebonen?

Om smaakverlies tegen te gaan, gaan we in op de belangrijkste factoren van smaakverlies.

 • Hoe vochtig de plek is waar de koffie wordt bewaard
  Vocht versnelt het proces van smaak en versheidsverlies. Hierdoor is het belangrijk dat de koffiebonen worden bewaard in een ruimte met een laag luchtvochtigheidsgehalte. Ook is het belangrijk dat er geen vocht in de verpakking kan komen.
 • Hoeveel contact de koffiebonen hebben met direct licht
  Wanneer je koffiebonen in een doorzichtige bewaarbus bewaard zal ook een deel van de smaak verloren gaan. Bewaar dus altijd je koffiebonen in het donker. Op deze manier beperk je ook hiermee het smaakverlies.
 • De temperatuur van de plek waar de koffie wordt bewaard
  Het is erg belangrijk om de koffiebonen op een plek te bewaren waar een constante temperatuur is. Bij een te warme temperatuur wordt het verlies van smaaktonen erg versneld.
 • Hoeveelheid zuurstof waaraan de koffiebonen worden blootgesteld.
 • Zuurstof is de grootste oorzaak van smaakverlies bij vers gebrande koffiebonen. Het is belangrijk om de koffie te bewaren in een bewaarbus met een één-weg-ventiel. Zo kan de boon wel uitgassen maar komt er geen zuurstof bij de bonen.

Tip, Zodra je nog niet van plan bent een zak vers gebrande koffiebonen aan te breken. Laat de bonen dan in de door ons geleverde verpakking. De verpakking waar onze koffiebonen in geleverd worden zijn gelamineerd vanbinnen. Hierdoor kan er geen vocht of licht bij de koffiebonen. 

Wat is de beste manier om koffiebonen te bewaren als ik de originele verpakking heb geopend?

Met bovengenoemde informatie in het achterhoofd zoek je dus een vervanging van de originele verpakking waarin de koffie wordt bezorgd. De beste optie is volgens ons een bewaarbus met een één-weg-ventiel waar de koffiebonen niet vochtig kunnen worden en die geen licht doorlaat.

Wij bieden bewaarbussen aan die exact aan die eisen voldoen! Ontdek hier de bewaarbussen die wij aanbieden. Zo zorg je ervoor dat je nog langer kan genieten van jouw vers gebrande koffiebonen.

Lees meer over koffie